Arabic Article Follows ↓
Jerusalem – The Media Office – The Episcopal Diocese of Jerusalem 22/5/ 2022
Archbishop Hosam Naoum, the Anglican Archbishop in Jerusalem, presided over the Eucharist on the sixth Sunday of Easter, at St. Andrew’s Church in Ramallah, assisted by Rev’d Fadi Diab, the rector of the parish, and Rev’d Canon Don Binder, the Archbishop’s Chaplain, in the presence of a congregation of parishioners, and vestry members, on Sunday May 22, 2022. After the sermon, Bishop Naoum administered the Sacrament of Confirmation by the Laying of Hands and anointing the confimands with Chrism Oil, which was consecrated in the Chrism service on Maundy Thursday.
Bishop Naoum engaged with the confirmands n his sermon, emphasizing three points; 1 the commandment of love, and Loving God and our Neighbors, 2 the Word of God, which we need to know, remember , and live by, 3 the Holy Spirit that teaches us and reminds us of everything we need to know. He highlighted the third point saying: “today, during the confirmation ceremony, we invoke the Holy Spirit, the Paraclete, the Advocate, so that God might pour God’s mercies upon you, and confirm you in the faith.” At the end, he thanked Rev’d Diab, the rector of the parish, for preparing the confirmands for confirmation.
A group of the confirmads read the prayers of the people, and the readings in the service.
Bishop Naoum also prayed upon and blessed the new vestry members, after they were presented by the chair of the vestry Rev’d Diab, who also welcomed Bishop Naoum and his family and all who were present.
القدس – المكتب الاعلامي – مطرانية القدس الأسقفية 22/ 5/ 2022
رئيس الأساقفة حسام نعوم يمنح التثبيت لرهط من رعية مار أندراوس في رام الله يوم الأحد 22/5/2022
حضر جمع غفير من عمدة ورعية مدينة رام الله في كنيسة مار أندراوس الأسقفية صباح يوم الأحد 22/5/2022، حيث ترأس سيادة المطران حسام نعوم رئيس الأساقفة الأنچليكاني في القدس، خدمة الشّركة المقدّسة الاحتفالية للأحد الخامس بعد القيامة، أحد الابتهالات، عاونه كاهن الرعيّة القس فادي دياب والقس الكنن دونالد بيندر مرافق المطران، وبعد العظة منح المطران نعوم سر التثبيت لرهط من الرعية، بوضع الأيدي على رؤوس مرشّحي التّثبيت، وبمسحهم بزيت الميرون المقدّس، الذي كان قد كرّسه يوم خميس الأسرار، مع زيت المعموديّة وزيت الشفاء للمرضى.
في عظته الروحيّة تحدّث المطران نعوم بشكل مباشر مع مرشّحي التثبيت وبأسلوب مشوّق، تطرّق فيها إلى ثلاثة أمور: ١. وصيّة المحبّة، محبّة الله والقريب. ٢. كلمة الله، التي علينا أن نعرفها ونحفظها وأن نعيش بحسبها. ٣. الرّوح القدس المعزي الذي يعلّمنا ويذكّرنا بكل شيء. ركّز على النّقطة الثّالثة قائلاً: “اليوم في التثبيت نستدعي الروح القدس المعزي والبرقليط أي المدافع عنّا، حتّى يزيد الرب عليكم نعمه وعطاياه ويثبّت فيكم الايمان”. وفي الختام شكر راعي الكنيسة القس دياب على تحضير المرشّحين للتثبيت.
قام عدد من المثبّتين بتلاوة قراءات القداس والصلوات الشفاعية.
كما وقام المطران نعوم بمنح البركة وصلاة التّكليف للخدمة لأعضاء العمدة الراعوية الجديدة، بعد أن قدّمهم رئيس العمدة وراعي الكنيسة القس دياب الذي بدوره رحّب بالمطران وعائلته وجميع الحضور.